Elektrotechniek

Besparen op energiekosten? 3 risico’s bij het ombouwen van een TL-armatuur.

TL verlichting was lang de meest gebruikte vorm van het verlichten van grotere ruimtes zoals bedrijfshallen, werkplaatsen, kantoren en loodsen. Daar is echter een eind aan gekomen door de komst van LED-verlichting. Door de zeer hoge efficiëntie van LED-verlichting kan er op eenvoudige wijze meer dan 60% energie bespaard worden.

Er wordt tegenwoordig steeds vaker voor gekozen om bestaande TL armaturen in zijn geheel te vervangen door LED armaturen. Echter gebeurt het nog regelmatig dat bestaande TL armaturen worden omgebouwd, zodat deze compatibel zijn met LED Tl buizen. Wanneer een armatuur op deze manier wordt gemodificeerd brengt dit verschillende risico’s met zich mee. Wij zetten de risico’s voor u op een rij.

Risico 1: De CE-markering vervalt

Wanneer de armatuur door u wordt aangepast vervalt de CE-marketing. U wordt de producent en bent verantwoordelijk voor alle certificeringen, garanties en claims. De verzekering zal uw (brand) schade bij gebruik van LED buizen in TL armaturen dan ook niet vergoeden.

Risico 2: Kans op doorbranding of smelten door overspanning

Retrofit LED buizen lijken een oplossing, omdat u geen wijzigingen doet in de producteigenschappen en het keurmerk hetzelfde blijft. De Retrofit LED TL buizen kunnen na het verwijderen van de oude TL buizen in het oude armatuur worden geschoven en vereisen alleen een omwisseling van de starter.

Wanneer hiervoor gekozen wordt blijft het voorschakelapparaat en de condensator in werking. Hierdoor wordt er een te grote hoeveelheid stroom doorgegeven aan de LED TL buis, die veel minder stroom vereist. Dit kan resulteren in een kortere levensduur van de LED buis. Ook zorgt de overspanning ervoor dat de kabels veel heter worden waardoor deze kunnen doorbranden. Deze manier is daarnaast niet het meest efficiënt om energie te besparen, een belangrijk aspect voor de overstap op LED verlichting.

Risico 3: De lichtopbrengst verminderd

Een TL armatuur is ontwikkeld voor TL buizen en heeft een lichtuitstraling van 360°. Wanneer de TL buis wordt vervangen voor een LED buis ontstaat er een geheel andere lichtkarakteristiek. Na onderzoek is gebleken dat de lichtopbrengst tot wel 25% kan verminderen

Wij adviseren en helpen u graag aan een goede LED oplossing voor uw bedrijf. Neem contact op voor de mogelijkheden.