Feiten en fabels over zonnepanelen

Zonnepanelen: de een moet er niets van weten, de ander is er lyrisch over, en sommige mensen hebben niet echt een mening. Maar welke standpunten over zonnepanelen zijn nu feit, en welke fabel?

Fabel: zonnepanelen vergen veel onderhoud.

Wanneer je kiest voor een kwalitatief goede zonnepaneleninstallatie, is deze vrijwel onderhoudsvrij. Een zonnestroominstallatie heeft een minimale levensduur van 25 jaar. Een enkel deel van de installatie, namelijk de omvormer, zal na ca. 12 tot 15 jaar vervangen moeten worden. Wil je het rendement van de zonnepanelen goed houden, dan is het wel aan te raden de installatie jaarlijks te laten reinigen en stof en vuil weg te laten halen. Ook kun je zelf eens per jaar langslopen om te kijken of er niets vastgekleefd zit aan een van de panelen, want dit kan van invloed zijn op de uiteindelijke levensduur van het paneel.

Feit: Zonnepanelen hoeven niet persé geplaatst te worden op een dak.

Zonnepanelen hoeven zeker niet altijd op een dak geplaatst te worden. Als je er als organisatie ruimte voor hebt, kun je ook een veldinstallatie laten plaatsen. Wel moet je dan even het bestemmingsplan van je gemeente checken. Particulieren die geen plaats hebben op het dak voor een zonnestroominstallatie kunnen meedoen aan een postcoderoosregeling. Met deze regeling krijgen leden van een coöperatie een energiebelastingkorting op zijn of haar energienota voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit.

Fabel: Alleen als de zon schijnt, zijn de zonnepanelen rendabel.

Het is zeker niet zo dat zonnepanelen alleen rendabel zijn wanneer de zon schijnt! Wil je namelijk elektriciteit opwekken via zonnepanelen, dan heb je licht nodig. En zelfs wanneer de zon niet schijnt is er wel daglicht, en wek je dus energie op! Het is natuurlijk wel zo dat een zonnepaneel meer opwekt op een zonnige dag dan op een dag met regen en dichte bewolking.

Fabel: Zonnepanelen zijn lelijk!

Veel mensen zien bij het woord ‘’zonnepaneel’’ nog hele opvallende, glimmende, zwarte of blauwe platen voor zich die met allerlei benodigdheden op het dak zijn geplaatst. Maar tegenwoordig zijn er al veel verschillende soorten die veel minder aanwezig zijn. Daarnaast zijn de ontwikkelingen voor zonnestroominstallaties in volle gang, dus waarschijnlijk zullen ze steeds onopvallender worden.

Feit: je kunt subsidie krijgen voor je zonnepanelen

Wanneer je investeert in zonne-energie kun je in aanmerking komen voor subsidie of andere fiscale voordelen. Een investering in zonnepanelen komt bij zakelijk gebruik in aanmerking voor de kleinschaligheidsaftrek (KIA) en voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Heb je een grootverbruikers aansluiting van meer dan 3x 80 Ampère dan kom je in aanmerking voor de SDE+.

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) is bedoeld voor bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren.

Meer informatie over subsidie en de mogelijkheden voor jouw organisatie op het gebied van zonnepanelen? Neem contact met ons op!