ISDN wordt binnenkort afgesloten

Wat is ISDN?

ISDN staat voor Integrated Services Digital Network en is een uitgebreidere en nieuwere variant van een analoge (POTS) verbinding. Door de komst van ISDN door destijds PTT werd het mogelijk om over één fysieke kabel meerdere telefoonlijnen te laten functioneren. ISDN kent meerdere varianten, namelijk ISDN1, ISDN2, ISDN15, ISDN20 en ISDN30. In het MKB is de meest gebruikte variant ISDN1 én ISDN2.

Wanneer stopt ISDN?

KPN is al jarenlang de beheerder van ISDN in Nederland. In 2017 kwamen de eerste berichten over het beëindigen van traditionele ISDN-oplossing, ISDN is geen toekomstvaste oplossing meer.

KPN heeft officieel bevestigd per 1 september 2019 lijnen te gaan uitfaseren. De start is al over 2 weken! Inmiddels heeft KPN ook afgegeven dat uiterlijk op 1 januari 2021 ook de overige ISDN-technologieën worden beëindigt.

Wat zijn de gevolgen van het stoppen van ISDN?

ISDN kan voor vele doeleinden worden gebruikt, denk aan: PIN-apparatuur, brand- en inbraakalarmering, telefonie en/of internet, frankeermachine en inbellen.

Gebruikt u nog een van deze doeleinden in combinatie met ISDN? Dan moet je er rekening mee houden dat je per 01-09-2019 geen gebruik meer kunt maken van deze doeleinden.

Welke stappen moet jouw organisatie nemen?

Al enkele jaren zijn er alternatieven voor ISDN. In het begin van deze (toen nog nieuwe) alternatieven waren er kinderziektes, zoals bij elke nieuwe oplossing. Echter, zijn de alternatieven vandaag de dag uitgebreider, professioneler, stabieler en als belangrijkste twee flexibeler én goedkoper dan ISDN.

Wij kunnen u met elke situatie, standaard of complex maatwerk, van een passend aanbod voorzien.

Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.