Bedrijven hebben hier namelijk 5 jaar of langer voor nodig.
De overstap naar een elektrisch wagenpark is complex en vergt de nodige voorbereiding. Bedrijven worden namelijk geconfronteerd met beperkte capaciteit op het stroomnet, lange wachtlijsten bij netbeheerders, en de noodzaak om laadpalen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarbij komen nog de extra kosten voor het uitbreiden van de laadinfrastructuur en het verhogen van het energieverbruik. Hoe kun je deze uitdagingen het beste aanpakken?
1. Uitbreiden laadinfrastructuur
Een van de eerste stappen bij het klaarmaken van jouw bedrijf voor de transitie naar een elektrisch wagenpark is het uitbreiden van de laadinfrastructuur. Door te zorgen voor voldoende laadfaciliteiten kunnen jouw medewerkers probleemloos hun elektrische voertuigen opladen., Hierdoor kunnen ze altijd op tijd en met een volle accu op weg.
2. Slimme laadoplossingen
Het onmiddellijk volledig opladen van elektrische voertuigen bij aankomst kan leiden tot onnodige overbezetting van laadpunten en veroorzaakt aanzienlijke piekbelastingen op ons elektriciteitsnet. Netbewust laden, een vorm van slim laden, zorgt voor een efficiënter gebruik van laadstations. Het helpt ook de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen door de vraag gelijkmatiger te verdelen, want door slim te laden kan de piekbelasting op het net met 40 procent teruggebracht worden.
3. Benut zonnestroom
Koppel de zonnestroom aan de laadinfrastructuur, stem vraag en aanbod op elkaar af. Slimme laadstations checken het verbruik van de bedrijfsinstallatie en of er zonnestroom aanwezig is. Vervolgens gebruiken ze deze energie om jouw voertuigen op te laden. Hiermee verlaag je de afhankelijkheid van het energienet en verlaag je ook je energiekosten. Als we optimaal gebruik maken van zonnestroom, hoeven we minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.
4. Samenwerking met de netbeheerders
Vergeet niet om afspraken te maken met netbeheerders over de benodigde laadcapaciteit. Wij kunnen jou hierbij adviseren en ondersteunen, zodat je kunt voldoen aan de vraag naar laadpunten en tegelijkertijd de netcongestie minimaliseert.
Conclusie
De realiteit is dat de overgang naar elektrisch rijden complex en uitdagend is. Het huidige stroomnet kan de toename van het laden van elektrische voertuigen nauwelijks aan. Het plaatsen van voldoende laadpalen en het uitbreiden van de laadcapaciteit zijn slechts enkele van de vele uitdagingen. Jij staat mogelijk voor beperkte capaciteit op het stroomnet, lange wachtlijsten bij netbeheerders, en de noodzaak om jouw laadpalen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daarbij komen nog de extra kosten voor het uitbreiden van de laadinfrastructuur en het verhogen van het energieverbruik. Met bovengenoemde maatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf over 5 jaar klaar is voor de transitie naar een elektrisch wagenpark. Lees hier hoe we dit voor Prezero in Duiven en Mainfreight hebben gedaan.