ELEKTRISCH WAGENPARK

Is jouw bedrijf klaar voor de transitie naar een elektrisch wagenpark?

Tegen 2035 zal de auto-industrie definitief afscheid nemen van benzine- en dieselvoertuigen. De overstap naar elektrisch rijden is echter niet zonder uitdagingen. De toename van elektrische voertuigen en de noodzaak voor bijbehorende laadinfrastructuur leggen een enorme druk op het stroomnet, dat nu op veel plekken al vol zit. Heb jij nagedacht over het elektrificeren van jouw parkeerplaats en de noodzakelijke laadinfrastructuur die daarbij hoort?

Bedrijven hebben hier namelijk 5 jaar of langer voor nodig.
De overstap naar een elektrisch wagenpark is complex en vergt de nodige voorbereiding. Bedrijven worden namelijk geconfronteerd met beperkte capaciteit op het stroomnet, lange wachtlijsten bij netbeheerders, en de noodzaak om laadpalen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarbij komen nog de extra kosten voor het uitbreiden van de laadinfrastructuur en het verhogen van het energieverbruik. Hoe kun je deze uitdagingen het beste aanpakken?

laadplein vrachtwagens

1. Uitbreiden laadinfrastructuur

Een van de eerste stappen bij het klaarmaken van jouw bedrijf voor de transitie naar een elektrisch wagenpark is het uitbreiden van de laadinfrastructuur. Door te zorgen voor voldoende laadfaciliteiten kunnen jouw medewerkers probleemloos hun elektrische voertuigen opladen., Hierdoor kunnen ze altijd op tijd en met een volle accu op weg.

2. Slimme laadoplossingen

Het onmiddellijk volledig opladen van elektrische voertuigen bij aankomst kan leiden tot onnodige overbezetting van laadpunten en veroorzaakt aanzienlijke piekbelastingen op ons elektriciteitsnet. Netbewust laden, een vorm van slim laden, zorgt voor een efficiënter gebruik van laadstations. Het helpt ook de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen door de vraag gelijkmatiger te verdelen, want door slim te laden kan de piekbelasting op het net met 40 procent teruggebracht worden.

3. Benut zonnestroom

Koppel de zonnestroom aan de laadinfrastructuur, stem vraag en aanbod op elkaar af. Slimme laadstations checken het verbruik van de bedrijfsinstallatie en of er zonnestroom aanwezig is. Vervolgens gebruiken ze deze energie om jouw voertuigen op te laden. Hiermee verlaag je de afhankelijkheid van het energienet en verlaag je ook je energiekosten. Als we optimaal gebruik maken van zonnestroom, hoeven we minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Energiemanagement
Energiemanagement laadpalen

4. Samenwerking met de netbeheerders

Vergeet niet om afspraken te maken met netbeheerders over de benodigde laadcapaciteit. Wij kunnen jou hierbij adviseren en ondersteunen, zodat je kunt voldoen aan de vraag naar laadpunten en tegelijkertijd de netcongestie minimaliseert.

Conclusie

De realiteit is dat de overgang naar elektrisch rijden complex en uitdagend is. Het huidige stroomnet kan de toename van het laden van elektrische voertuigen nauwelijks aan. Het plaatsen van voldoende laadpalen en het uitbreiden van de laadcapaciteit zijn slechts enkele van de vele uitdagingen. Jij staat mogelijk voor beperkte capaciteit op het stroomnet, lange wachtlijsten bij netbeheerders, en de noodzaak om jouw laadpalen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daarbij komen nog de extra kosten voor het uitbreiden van de laadinfrastructuur en het verhogen van het energieverbruik. Met bovengenoemde maatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf over 5 jaar klaar is voor de transitie naar een elektrisch wagenpark. Lees hier hoe we dit voor Prezero in Duiven en Mainfreight hebben gedaan.

Start vandaag nog met de voorbereidingen, neem contact op met onze op StroomVersnellers voor advies op maat. 

Dylan de Koning

Dylan de Koning
Accountmanager Elektrotechniek