ICT

Wifi spectrum analyse voor optimale connectiviteit

Met een groeiend aantal draadloze apparaten, neemt ook de vraag naar wifi-connectiviteit binnen je bedrijf toe. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat de dekkingsgebieden van de wifi goed zijn afgestemd op jouw behoeften. Maar wat doe je als je wifi niet optimaal werkt? Een wifi spectrum analyse is een verstandige eerste stap. Wat dat is en hoe het jouw bedrijf verder helpt, lees je in deze blog.

Wat is een wifi spectrum analyse?

Met een wifi spectrum analyse identificeer je storingsbronnen en optimaliseer je de frequenties die worden gebruikt. Verder meet je de signaalsterkte, maar ook de inmenging van andere signalen. Die kunnen immers de prestaties van jouw wifi-netwerk beïnvloeden. Zo helpt een wifi spectrum analyse je bij het vinden van de beste locaties voor access points, het optimaliseren van je netwerkconfiguratie én het oplossen van problemen met dekking en connectiviteit.

De wifi spectrum analyse begint met het maken van een blauwdruk op basis van de plattegrond van het gebouw. Daarbij bepalen we waar de access points moeten komen voor de beste dekking. Op basis van deze inschatting geven we je een eerste indruk van de benodigdheden en kosten.

Vervolgens komen we op locatie langs om de blauwdruk definitief in te vullen. Tijdens dit proces houden we uiteraard rekening met de samenstelling van de muren in het pand. Beton of gips heeft namelijk invloed op de wifi-dekking. Dat geldt overigens ook voor een magnetron in de keuken, een inbraakalarm of andere ondernemers in jouw pand die gebruikmaken van een eigen router. Uiteindelijk bepalen we het ideale aantal access points en hun locatie voor een optimale connectiviteit.

Waarom is een goede wifi spectrum analyse van belang?

Een goede wifi spectrum analyse is cruciaal voor het onderhouden van een betrouwbaar wifi-netwerk dat goed presteert. Zonder deze analyse loop je het risico dat er naar verloop van tijd storingen plaatsvinden in de dekking van je wifi. Maar ook bij het aanleggen van het netwerk is de analyse erg belangrijk: zonder analyse kan het zomaar gebeuren dat je de kabels van de access points niet op de juiste plek aanlegt en het verleggen van deze kabels zorgt voor extra kosten.

Een veilig wifi-netwerk

Behalve een goede dekking, speelt ook security een grote rol in de wifi spectrum analyse. Je hebt enerzijds natuurlijk de omgeving waar je personeel werkt, maar je wilt misschien ook je klanten toegang tot het internet geven via wifi. Dan is het belangrijk dat je verschil aanbrengt in netwerkniveaus: klanten mogen namelijk wel inloggen op het wifi-netwerk, maar mogen vervolgens niet op het bedrijfsnetwerk komen. Daarom is het belangrijk om het netwerk te segmenteren. Daarmee voorkom je dat gasten gebruikmaken van dezelfde bandbreedte. In de spectrum analyse houden we daar ook rekening mee.

Jouw wifi-netwerk altijd up-to-date

Een wifi spectrum analyse is een goede start om de connectiviteit te waarborgen. Maar door nieuwe technologische ontwikkelingen en andere apparaten is ieder wifi-netwerk aan verandering onderhevig. Daarom zorgen we voor proactief onderhoud aan je netwerk. Hier maken we afspraken over, zodat je precies weet wat je kan verwachten. We monitoren continu je netwerk, identificeren problemen en lossen deze op, nog voordat je er last van hebt. Zo voorkom je dat je medewerkers niet kunnen werken of dat machines stilstaan.

Naast het continu monitoren van je netwerk, voeren we ook periodiek onderhoud uit. Daarbij updaten we access points en software en vervangen apparatuur als dat nodig is. Zo blijft je netwerk up-to-date en blijven je kosten laag. En is er onverhoopt toch een storing? Dan sturen we een monteur om die zo snel mogelijk op te lossen, zodat jullie snel weer zorgeloos kunnen werken.

Wifi is continu in beweging

De ontwikkelingen rondom wifi staan niet stil: ten opzichte van een paar jaar geleden kunnen access points steeds hogere snelheden aan. En dan is ook nog wifi 6 sterk in opkomst. Deze standaard maakt gebruik van nieuwe technologieën die het wifi-netwerk efficiënter, sneller en veiliger maakt. Bovendien is de kans op verstoringen kleiner, omdat er andere frequenties worden gebruikt. Toch kun je jouw wifi 5-omgeving niet één op één omzetten naar wifi 6, je hebt bijvoorbeeld meer access points nodig. Zorg daarom dat je eerst een wifi spectrum analyse uitvoert om zo goed mogelijk gebruik te maken van deze nieuwe standaard.

Hulp nodig bij een wifi spectrum analyse?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het in kaart brengen van je wifi-omgeving? Wil je weten waar de bottlenecks in jouw netwerk zich bevinden en hoe je deze het beste kunt oplossen? Bij Kremer ICT zit je goed! We adviseren je graag van ‘het kastje’ tot ‘de muur’: over je switch en je access points, inclusief het aanleggen van de juiste, gecertificeerde bekabeling. Als totaalinstallateur verzorgen we het complete traject, dus óók de uitvoering. Heb je hier vragen over? Laat het ons weten.

E-book disaster recovery plan


Volg Kremer op social media