ICT

Zes handige tips voor het gebruik
van je smartphone in het buitenland

Ricardo Lepoeter – Accountmanager ICT 

In verbinding blijven met het thuisfront en de zaak, appen, video streamen en het nieuws checken: ook in het buitenland kunnen we niet zonder smartphone. Ook dan wil je geen problemen met je cybersecurity, hoge datakosten of andere vervelende verrassingen. Het is dan prettig dat je weet waar je op moet letten.

Met deze zes handige tips van Kremer ICT houd je grip tijdens je trip!

1. Check vooraf je datalimiet

Goede wifi is in het buitenland niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt dan sneller afhankelijker zijn van je databundel en een 4G- of 5G-verbinding. Check daarom vooraf je datalimiet, zodat je deze eventueel vooraf kunt ophogen. Dat geldt ook als je een onbeperkte databundel hebt in Nederland; vaak geldt het onbeperkte karakter niet in de EU. Zo voorkom je dat je straks te maken krijgt met tragere verbindingen of hogere kosten door het overschrijden van je bundel. Zo wordt je vakantie niet onnodig duurder, Kremer ICT helpt je er graag bij.

2. Wees voorzichtig met openbare wifi-netwerken

Openbare wifi-netwerken, bijvoorbeeld die op vliegvelden of bij een lokale horecazaak, zijn handig én ontzien je mobiele databundel. Omdat je vaak geen wachtwoord nodig hebt zijn ze toegankelijk voor iedereen, ook voor personen met minder goede bedoelingen. Voorkom hacks en malwarebesmettingen en maak zo min mogelijk gebruik van deze netwerken. Wanneer je toch gebruik maakt van zo’n wifi-netwerk, laat dan het gebruik van apps met gevoelige informatie – zoals je internetbankieren-app – sowieso achterwege. Gebruik je je zakelijke smartphone op reis, beveilig deze dan via mobile device management-oplossingen.

3. Check je instellingen als roaming niet werkt

Maak je in het buitenland verbinding met het netwerk van je provider? Dan ben je aan het roamen. Het kan echter zijn dat je roaming het in eerste instantie niet doet. Er zijn een aantal zaken die je kunt doen. Het eerste wat je dan kunt doen, is de telefoon herstarten. Werkt dit niet? Probeer dan handmatig verbinding te maken met de verschillende lokale netwerken via de instellingen van je toestel en of de optie ‘dataroaming’ ingeschakeld is. Het ene netwerk kan een stabielere verbinding hebben dan het andere. Als ook dit niet werkt, controleer dan de APN (Access Point Name) instellingen in de smartphone. Dit kun je doen in het Mobiele netwerken-menu in de instellingen van je telefoon. Hoe dit precies werkt is afhankelijk van je provider en of je een iPhone of Android-smartphone hebt. In alle gevallen is het erg eenvoudig, zodat jij snel weer online bent.

4. Check mobiele tarieven als je buiten de EU reist

Sinds 2017 betaal je binnen de EU geen extra kosten meer voor internetten op je smartphone. Buiten de EU kun je daar nog wel mee te maken hebben. Houd hier dus rekening mee. Reis je buiten de EU, dan is het verstandig dit op je bestemming te controleren en eventueel een aanvullende mobiele buitenlandbundel aan te schaffen. Landen als Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Turkije zijn bijvoorbeeld geen EU-lid. Afhankelijk van je provider kan het zijn dat roaming hier alsnog binnen je EU-bundel valt. Controleer dit dus vooraf en voorkom dure verrassingen achteraf.

5. Download series en films vooraf

Films en series kijken en muziek streamen; het maakt je verblijf in het buitenland net een stukje comfortabeler. Streamen kost echter behoorlijk veel data. Het is dan verstandig om series, films en muziek offline beschikbaar te maken. Deze optie is bij de meeste streamingdiensten inbegrepen. Zo geniet je toch van je favoriete content, zónder de hoge kosten.

6. Afwezigheid melder vooraf inschakelen

Activeer vooraf je Outlook out of office bericht. Laat je collega’s en relaties weten die jou een e-mail sturen dat je in verband met vakantie afwezig bent en niet in staat bent de mail te beantwoorden. Vermeld bijvoorbeeld ook wanneer je weer terug bent van vakantie en bij dringende vragen die niet kunnen wachten naar welk ander e-mailadres zij kunnen mailen of bellen.

Bonus tip: zet je smartphone op vakantie gewoon helemaal uit!

Ben je op vakantie? Zet die smartphone dan eens helemaal uit. Een keer je mail checken kan best, maar te veel met je werk bezig zijn is niet verstandig én ondermijnt het idee van vakantie. Zet je smartphone uit en weet weer hoe het is om écht even onbereikbaar te zijn. Kremer ICT zorgt er natuurlijk graag voor dat je buiten je vakantie wél altijd bereikbaar bent.

Direct goed en route met Kremer ICT
Ook in het buitenland maken we het graag simpel voor je. Niet alleen op het gebied van smartphones en mobiele abonnementen, maar ook voor je cloudwerkplekken. Laat ons weten wat je wensen zijn, en we gaan voor je aan de slag.

Meer weten over zakelijk smartphone gebruik in het buitenland?
Neem dan contact op met onze ICT collega’s of bel 0314-675050 .

Ricardo Lepoeter Kremer

Ricardo Lepoeter
Corporate Accountmanager