ZONNEPANELEN

Wel of niet investeren in zonnepanelen? 

Mark Lieven – PV Engineer

Steeds meer bedrijven overwegen om zonnepanelen op hun pand te laten installeren. Maar is het nog wel de moeite waard met het huidige overvolle stroomnet? In dit Blog bespreken we de voordelen en overwegingen van het plaatsen van PV panelen op jouw bedrijf.

zonnepanelen voor jouw bedrijf

Voordelen van zonnepanelen voor jouw bedrijf

  1. Kostenbesparing – Door je eigen groene energie te produceren, kun je aanzienlijk besparen op je energierekening, wat op lange termijn de bedrijfskosten verlaagt. Gemiddeld kan de terugverdientijd variëren van 6 tot 10 jaar. Met de huidige energieprijzen en subsidies kan deze periode zelfs korter zijn.
  2. Onafhankelijkheid – Met zonnepanelen kun je deels onafhankelijk worden van het energienet. Dit betekent dat je bedrijf minder kwetsbaar is voor energieprijsschommelingen. Zorg voor inzicht in je verbruik en probeer vervolgens de opwek van zonnestroom zoveel mogelijk af te stemmen op je gebruik. Hoe meer opgewekte stroom je zelf gebruikt hoe minder je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Ook wanneer teruglevering aan het net helemaal niet mogelijk is kan het afhankelijk van de situatie alsnog rendabel zijn om te investeren in zonne-energie. Lees hier hoe we dit voor Wiggers Winterswijk gedaan hebben.
  3. Fiscale voordelen – Wanneer je investeert in zonne-energie kun je in aanmerking komen voor subsidie of andere fiscale voordelen. Een investering in zonnepanelen komt bij zakelijk gebruik in aanmerking voor de kleinschaligheidsaftrek (KIA) en voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Heb je een grootverbruikers aansluiting van meer dan 3x 80 Ampère dan kom je mogelijk in aanmerking voor de SDE++. We kunnen je niet alleen helpen bij het aanvragen van subsidies, maar geven we ook advies over welke regelingen het beste bij jouw situatie passen.
  4. Milieuvriendelijkheid –  Zonnepanelen zijn een schone, groene energiebron, door gebruik te maken van zonne-energie verminder je de CO2-uitstoot. Het helpt je bedrijf om om te gaan met toenemende energie-eisen en strengere regelgeving op het gebied van duurzaamheid.

Mogelijke nadelen en overwegingen

  1. Geschiktheid – Allereerst moet er naar de geschiktheid van jouw bedrijfspand voor zonnepanelen gekeken worden. Factoren zoals de ligging, oriëntatie en schaduwval moeten in overweging worden genomen om het maximale rendement te behalen.
  2. Investering – Daarnaast dien je ook te kijken naar de kosten en terugverdientijd van de investering. Hoewel de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren fors zijn gedaald, is het nog steeds een aanzienlijke investering.
  3. Onderhoudskosten – Wanneer je kiest voor een kwalitatief goede zonnepaneleninstallatie, is deze vrijwel onderhoudsvrij. Een zonnestroominstallatie heeft een minimale levensduur van 25 jaar. Een enkel deel van de installatie, namelijk de omvormer, zal na circa 12 tot 15 jaar vervangen moeten worden. Wil je het rendement van de zonnepanelen goed houden, dan is het wel aan te raden de installatie jaarlijks te laten reinigen en stof en vuil weg te laten halen. Met een onderhoudscontract heb je hier geen omkijken naar.

Conclusie

Investeren in zonnepanelen is dus zowel voor het klimaat als voor je portemonnee een aantrekkelijke keuze. Dus twijfel je nog? Nu is het moment om zonnepanelen aan te schaffen!  Onze specialisten adviseren je graag over het plaatsen van zonnepanelen, het maximaal gebruik maken van de opgewekte energie of het wel of niet kunnen terugleveren aan het net.

Wij adviseren je hier graag over, neem hiervoor contact op met onze expert: