OPSLAGBATTERIJ

Wel of niet investeren in een zakelijke opslagbatterij? 

Sybe Eringfeld – Adviseur Energietransitie

Met de mogelijkheid om (opgewekte) energie op te slaan en later te gebruiken, biedt een zakelijke opslagbatterij bedrijven de kans om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnetwerk. Dit kan voordelig zijn in situaties waarin de stroomvoorziening onbetrouwbaar is of tijdens piekmomenten waarop extra energie nodig is. Met de juiste batterij kan een bedrijf zijn eigen energiebeheer optimaliseren en kosten besparen.

Batterij Kremer Mainfreight

Het is echter belangrijk om te begrijpen wat wel en niet mogelijk is bij het gebruik van een zakelijke batterij, om teleurstellingen en onverwachte kosten te voorkomen.

Voordelen van een zakelijke opslagbatterij

  1.  Voorkomt energiepieken – Met een batterij kun je (opgewekte) energie opslaan, zodat deze later kan worden gebruikt wanneer dat nodig is. Dit biedt flexibiliteit en zorgt ervoor dat bedrijven minder afhankelijk zijn van het reguliere elektriciteitsnetwerk. Zo kun je boetes voor het ongeoorloofd terugleveren voorkomen. Lees hier hoe we dit voor Mainfreight hebben gedaan.
  2. Kostenbesparing – Het efficiënter gebruik van energie en het verminderen van de afhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Bedrijven kunnen energie opslaan tijdens daluren en gebruiken tijdens piekuren, wat kosteneffectiever is.
  3. Geen netverzwaring nodig – De batterij levert de hoeveelheid stroom die nodig is. Een zakelijke opslag batterij kan flexibel worden ingezet en aangepast aan veranderende behoeften. Het systeem kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden uitgebreid door extra batterijmodules toe te voegen wanneer de energievraag groeit.
  4. Noodstroomvoorziening – Een batterij kan ingezet worden voor noodstroomvoorziening indien de stroom tijdelijk uitvalt. Hierdoor blijft het bedrijf operationeel en kunnen mogelijke gevolgen, zoals productieverlies of schade aan apparatuur, worden beperkt. Tevens voorkomt het gebruik van een batterij overschrijding van het gecontracteerd transportvermogen voor afname.

Mogelijke nadelen en overwegingen

  1. Investeringskosten – Het is belangrijk om te realiseren dat een batterij een investering kan zijn. Hoewel de kosten in de loop der jaren kunnen worden terugverdiend door besparingen op energiekosten, moet er rekening worden gehouden met de initiële aanschaf- en installatiekosten.
  2. Ruimte – Een opslagbatterij heeft ruimte nodig. Afhankelijk van de grootte van het systeem kan dit betekenen dat er aanzienlijke ruimte moet worden vrijgemaakt in of rondom het bedrijfspand.
  3. Oplaadtijd – Het opladen van een batterij kost tijd. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de oplaadtijd en plannen maken om ervoor te zorgen dat de batterij altijd voldoende opgeladen is wanneer dit nodig is. Daarnaast heeft een batterij heeft een beperkte capaciteit om energie op te slaan.
  4. Regulering- In sommige regio’s zijn er specifieke vergunningen of voorschriften voor het plaatsen en gebruiken van zakelijke batterijen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels voordat je een dergelijk systeem aanschaft.

Conclusie

Een batterij biedt bedrijven talloze voordelen op het gebied van efficiënte energieopslag. Het kan helpen om een betrouwbare stroomvoorziening te garanderen en flexibel in te spelen op veranderende behoeften. Een zakelijke opslagbatterij is een krachtige tool, maar geen wondermiddel. Denk aan de kosten, ruimte, en regels. Het is belangrijk om rekening te houden met de energievraag van het bedrijf en ervoor te zorgen dat de batterij voldoende capaciteit heeft om aan deze vraag te voldoen. Dit kun je in beeld krijgen door energiemonitoring.

Door je goed te laten informeren en de juiste keuzes te maken, kan je bedrijf profiteren van de voordelen die een zakelijke opslag batterij te bieden heeft.

Wij adviseren je hier graag over, neem hiervoor contact op met onze StroomVersnellers

Dylan de Koning

Dylan de Koning
Accountmanager Elektrotechniek